Grenslijn
Hanny Schoonderwoerd

softcover: 19,95
e-book: 9,95
bestellen

ISBN: 9789083020181

‘Ik kan niet wachten tot mijn moeder dood is.’ Wat een onschuldige opmerking lijkt tijdens een condoleance, blijkt een splijtzwam in een jarenlange vriendschap. In Grenslijn volgen we zes vrouwen die zichzelf en elkaar opnieuw moeten definiëren.
Waar ze voorheen alles met de mantel der liefde bedekten, kunnen ze daar nu niet meer mee weg komen. Wat blijft er dan over van hun vriendschap?

 


Hanny Schoonderwoerd (1965)
Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk. Eerst als loopbaancoach en de afgelopen jaren als schrijfcoach en uitgever. Grenslijn is het eerste boek van Hanny en voor een groot deel háár verhaal. Want ook al is het boek fictie, toch put zij veel uit voorvallen uit haar dagelijks leven.

Reviews

We zijn benieuwd wat jij van dit boek vindt. Vul je naam en mailadres in en geef je review. Goed om te weten: door je review te plaatsen, geef je ons toestemming deze ook te delen op social media.


 • Marleen

  Aanrader hoor! In het vliegtuig in één keer Grenslijn uitgelezen, de vlucht was hierdoor zo voorbij 😃


 • Brenda

  Een mooi, herkenbaar boek. De eerste (korte) hoofdstukken vond ik wat lastig lezen door het gebruik van veel korte zinnen. Dat wende echter al snel en het werd ook minder. Verder lees het gemakkelijk weg, geen overbodige moeilijke woorden etc.
  Wat me vooral aansprak, is het gevoel dat het over mij en mijn vriendinnen gaat. Over de combinatie van een eigen leven zoeken, proberen te genieten ondanks de problemen van jezelf en anderen, en mantelzorg naast gezin en werk.
  Zeker lezen!


 • Gonda Schalij

  Review op Facebookgroep Kobo Plus:

  Met heel veel plezier gelezen! In no time leerde ik de karakters in het boek kennen, door de vorm waarin het geschreven is: een raamvertelling. Korte hoofdstukken, wisselende point of views. Het boek speelt zich voornamelijk af in Gouda en Oudewater, waar ook de schrijfster Hanny Schoonderwoerd woont en vandaan komt. Bestaande locaties, die ik zelf ook goed ken. Dat maakt het boek des te leuker! Heel veel herkenbare situaties, maar een verrassend plot. Het leest als een trein. Je wil het niet wegleggen, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat je het uit hebt 🙃
  Ik zou zeggen: lees het zelf!


 • Anita Slootjes

  Heerlijk boek Hanny! Veel herkenning, Het begin was even goed opletten met de verschillende personages. Maar eenmaal stukje verder kon ik niet meer stoppen en dus helemaal uitgelezen! Leuk ook dat het in onze omgeving afspeelt. Trots op jou, ik kijk al uit naar je volgende boek!


 • Elke Smit

  Wat een fantastisch boek! Al vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Geboren en getogen in Oudewater, was er aan het begin vooral veel herkenning. Heerlijk om door de hoofdpersonen van het boek, ook een beetje terug te gaan in je eigen herinneringen. Naarmate het boek vorderde, kon ik helemaal niet meer stoppen. Spannend en meeslepend!


 • Manfred

  Wat een debuut! En wat een talent! Vlot geschreven. Bijzondere stijl met veel wisselingen tussen de karakters. In het begin wel wennen, maar als je doorleest wen je aan de snelle wisselingen en wendingen. En heel leuk alle herkenbaarheden uit Oudewater en Gouda. Zie uit naar het volgende boek!


 • Dirk

  Een heerlijk verhaal. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Voor mij een nieuwe wereld die opgaat en treffend wordt beschreven. Er zit vaart in het verhaal, je krijgt 6 inkijkjes in een, voor mij als man, onbekende wereld. Tegelijk geeft de lokale setting een extra dimensie. Ik kijk uit naar een vervolg, bijvoorbeeld over een vrouw die de wijde wereld intrekt...


 • Els

  Het allerleukste van Grenslijn vond ik de grote herkenbaarheid in plaats en tijd. Die gebeurtenissen in en rond Gouda, ik kende al die plekken! En de besognes van de coronatijd met zijn restricties, die zijn zo herkenbaar!
  Ik ken je eigenlijk beter als een zeer deskundige, betrokken en creatieve schrijfcoach, Hanny. Nu dan een boek, superleuk!


 • Chantal Verschraagen

  Echt een super leuk boek! Leest lekker weg, grappig ook hoe ik sommige dingen dan herken omdat je ook veel vanuit je eigen ervaring gebruikt. Van te voren weet je niet wat je kunt verwachten dus die twist van wat die Lisa allemaal doet en hoe dat die groep beïnvloed... Super leuk, daardoor wil je meer lezen. Als ik mezelf de tijd had gegund had ik m in 1 ruk uitgelezen! Kijk uit naar het volgende boek!


 • Gonnie Rond

  Heerlijk boek waarin je wilt blijven lezen. In het begint vond ik het even lastig om
  alle personages uit elkaar te houden maar als je dat eenmaal weet wil je steeds snel verder lezen. De spanning wordt goed opgebouwd. In veel van de personages vond ik wel iets van herkenning. Het feit dat het zich de omgeving van Gouda en Oudewater afspeelde maakte het extra leuk omdat je de besproken plaatsen vaak herkent. De korte hoofdstukjes vond ik prettig lezen. Zeker een aanrader. Super debuut Hanny.


 • Cor Gogelein

  Ik heb er expres heeel lang over gedaan want van dit verhaal wil je liefst in één keer lezen zo spannend en zo rijk. En juist ervan genieten, van alles wat er zich afspeelt... Het kostte wat moeite én het is gelukt !

  Reteknap geschreven Hanny!!! Ben zwaar onder de indruk! Hoe alles is opgebouwd, hoe de verhaallijnen lopen en ook hoe je van de ene in de andere verassing valt. En dat je als lezer al dingen weet en alleen nog niet hoe het dan verder loopt....

  Het is zo 'dichtbij', dit verhaal en niet alleen door de setting in Gouda en Oudewater maar vooral ook door hoe iedereen is.

  Echt Top gedaan!
  Lieve groeten Cornelie


 • Nicoline de Bas

  Het boek leest heerlijk weg. In het begin moest ik er wel een beetje in komen. Wie was wie ook alweer? Maar voor ik het wist zat ik helemaal in het verhaal. Voor mij en ik denk voor veel vrouwen van mijn en ook Hanny’s leeftijd veel herkenning. Dingen die je vroeger deed, drankjes die je dronk, muziek waar je op danste. Heerlijk even wegzwijmelen naar lang vervlogen tijden. Ook herkende ik diverse persoonlijkheden vanuit mijn eigen omgeving. Het is op zo’n manier geschreven dat het net is alsof je er zelf bij bent, alsof je deel uitmaakt van het verhaal. Ook wordt je meegezogen in de personages: de ene keer “ben” je Toke, de andere keer Patricia of Lisa. Tegelijkertijd is het een spannend verhaal. Je wil steeds verder lezen. Hoe gaat het aflopen? Heel goed gedaan. Ik ben erg benieuwd naar je volgende boek Hanny! Maar eerst even bijkomen van alle drukte xx liefs, Nicoline


 • Prescilla Jeurink

  Na 'Het verborgen meisje' van Lily Monori van Dijken te hebben gelezen, heb ik jouw boek 'Grenslijn' in 3 dagen uitgelezen. Wat een heerlijke tijdsbesteding op deze grijze dagen! Even wegkruipen in het leven van een groep vrouwen. Ondertussen geregeld wegglijdend in mijn eigen gedachtenstroom door delen van herkenning, of delen waarbij ik me afvroeg hoe ik in die situatie zou reageren. Hoe fijn zou het zijn om zo nu en dan in het echt ook even uit te kunnen zoemen en te zien welk kruisje ieder huisje heeft. Zou dat leiden tot iets meer begrip voor een ieders keuzes, bewust of onbewust? Bedankt voor deze ervaring Hanny, het was een fijne invulling van deze dagen tussen kerst & Oud en Nieuw! Ik wens je het beste voor 2022!


 • Marianne Edeling

  Grenslijn: wat een geweldig verhaal. De verschillende personages en de relaties tussen de vrouwen onderling vind ik leuk om te lezen en zo af en toe ook herkenbaar. Ik heb het met veel plezier gelezen, het leest lekker weg. Een aanrader!


 • Jenny

  Het boek is uit.
  Mooi boek, goed einde. Heerlijk en makkelijk leesbaar. Als je er éénmaal in zit wil je wel blijven lezen.
  Mijn man gaat als hij zijn andere boek uit heeft het ook lezen.
  Ik laat je ook weten wat hij er van vindt.


 • Marcella

  Ik heb je boek met heel veel plezier gelezen! Een leuk en mooi verhaal. Fijne schrijfstijl. Bijzonder hoe je het hebt geschreven vanuit de verschilende personages. Dat maakt dat ik steeds dacht: nog één hoofdstuk lezen. Relaties tussen vrouwen onderling, de rollen binnen vriendschappen, moeder-dochterrelatie en de fysieke en geestelijke overgang als 50+-er. Universeel en herkenbaar. Ik kijk uit naar je volgende boek.


 • Jeannette Schouten

  Ik vond het echt een mooi boek , heerlijk even erin verdwijnen, personages mooi uitgediept..
  Hanny kan echt trots zijn op deze eerste roman !


 • Petra

  Uit! Het boek Grenslijn is uit.
  Ooit las ik dat je dat bij een kind nooit moet zeggen als het boek uit is. Dan is het zo abrupt afgelopen en zwijmel je niet even verder. Dus mijn boek is niet "uit" maar het verhaal is verteld 😇
  Ik lag/hing/zat met een gebroken rugwervel op de bank dus wat een tijd had ik om het te lezen. En wat heb ik er van genoten. In het begin natuurlijk zoeken wie de personages ook alweer waren maar zo makkelijk met die namen boven elk nieuw hoofdstuk!
  En halverwege denken zou ze er nou mee wegkomen😜
  Boven op m'n nachtkastje de 7 Zussen en overdag beneden de 6 vriendinnen.
  Lieve Hanny ik kan niet wachten op je 2e boek!
  Liefs Petra


 • Angela van den Berg

  Het boek bijna in 1 adem uitgelezen. Als jarenlange vriendin van de schrijfster een feest van herkenning in de locaties en situaties. Ik vond het persoonlijk ook heel leuk om me af te vragen wie of wat de inspiratiebron is geweest voor bepaalde karaktereigenschappen. Knap gedaan Hanny!


 • Yvette Clayton


  Het boek is als de schrijfster: een stille water!


 • Arda de Groot

  In het begin lastig de personen uit elkaar te houden. Wie was ook alweer wie. Maar was al gauw geen probleem meer door de duidelijke beschrijving van de karakters en omstandigheden.

  Spanning wordt langzaam en vaardig opgebouwd, houdt je in zijn greep.
  Prettige, toegankelijke schrijfstijl. Duidelijke uitleg van situaties en mooie invoelbare omschrijvingen van emoties.

  Leuk dat het verhaal in deze regio speelt! Die herkenbaarheid! En verbazingwekkend actueel, het eerste boek dat ik lees met corona erin.

  Tijdsbeeld: je schreef mee als het ware met wat zich daadwerkelijk afspeelde in het nieuws. Maar ook, vermoed ik, met wat zich in je privé voordeed. Al gaf je de dingen in het boek een andere draai natuurlijk.

  Het zou allemaal echt gebeurd kunnen zijn!
  Ik ben echt onder de indruk Hanny! Mijn complimenten.
  Liefs,
  Arda


 • Cora Kornaat

  Grenslijn is een boek waarin je wilt blijven lezen! Zet mij maar alvast op de pre-order lijst voor je volgende boek!


 • Else Smit

  Wat een heerlijk boek. Ik kon niet stoppen met lezen. Geschreven vanuit het oogpunt van een vriendinnengroep, die elkaar al jaren kennen. Heel herkenbaar. En zo leuk dat het zich afspeelt in Oudwater en Gouda. Heb ervan genoten.