Grenslijn
Hanny Schoonderwoerd

softcover: 19,95
e-book: 9,95
bestellen

ISBN: 9789083020181

‘Ik kan niet wachten tot mijn moeder dood is.’ Wat een onschuldige opmerking lijkt tijdens een condoleance, blijkt een splijtzwam in een jarenlange vriendschap. In Grenslijn volgen we zes vrouwen die zichzelf en elkaar opnieuw moeten definiëren.
Waar ze voorheen alles met de mantel der liefde bedekten, kunnen ze daar nu niet meer mee weg komen. Wat blijft er dan over van hun vriendschap?

 


Hanny Schoonderwoerd (1965)
Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk. Eerst als loopbaancoach en de afgelopen jaren als schrijfcoach en uitgever. Grenslijn is het eerste boek van Hanny en voor een groot deel háár verhaal. Want ook al is het boek fictie, toch put zij veel uit voorvallen uit haar dagelijks leven.

Reviews

We zijn benieuwd wat jij van dit boek vindt. Vul je naam en mailadres in en geef je review. Goed om te weten: door je review te plaatsen, geef je ons toestemming deze ook te delen op social media.


 • Anoushka Boet

  Ik heb het afgelopen weekend je boek in 1 ruk uitgelezen. Ik vond het een boeiend verhaal, goed geschreven en ik vond het heel leuk dat Gouda en Oudewater en soms bekende plekken in het boek verschenen. Wat een werk moet het zijn geweest om alle verhaallijnen uit elkaar te houden (en te maken). Als lezer moest ik er in het begin aan wennen dat het perspectief telkens wisselt, maar al snel wilde ik eigenlijk alleen maar doorlezen om te ontdekken hoe het verder gaat. Mijn complimenten:)


 • Loes Vork

  Lezersrecensie op Hebban (*****):

  Als je vriendin een boek schrijft dan koop en lees je haar boek natuurlijk meteen. Ik was dan ook een van de eersten die de roman ‘Grenslijn’ door Hanny Schoonderwoerd in huis had, maar dat lezen lukte niet zo. Mijn eerste poging strandde al na een paar pagina’s, en ik vroeg me een poosje af waardoor dat kwam. Want schrijven, dat kan Hanny wel! En de verhaallijn is interessant, dus daar lag het ook niet aan.

  Het boek gaat over zes vriendinnen van 50+, die afwisselend aan het woord zijn. In het echt ben ik al niet op mijn best in zo’n groot gezelschap, en ik merkte dat ik moeite had om alle personages uit elkaar te houden. Ik was in die periode ook een beetje moe én ik kon niet voorkomen dat ik het fictieve verhaal steeds ging vergelijken met Hanny’s echte leven.

  Realiteit en fictie
  Net als Hanny kom ik uit Oudewater, de plaats waar het boek zich grotendeels afspeelt. Ik ken haar familie en vrienden, ik ken alle plaatsen die ze beschrijft en ik herken terloopse verwijzingen zoals de heerlijke geelbuikjes van bakker Stijnman. Maar de roman ‘Grenslijn’ is fictie. Uiteraard heeft Hanny bij het schrijven mede geput uit haar eigen ervaringen en die van haar familie en vrienden, maar dan ‘mix & match’ en aangevuld met fantasie.

  Nu, anderhalf jaar later, is het hoog tijd voor een tweede leespoging. Dit keer gewapend met een notitieblok waarop ik een overzicht maak van de vriendinnen en hun partners, exen en kinderen. Dat helpt!

  Origineel vertelperspectief
  Het eerste hoofdstuk opent met Lisa, en is geschreven in een aparte vorm. Het vertelperspectief is de jij-vorm. De vriendinnen zien elkaar tijdens de begrafenis van de moeder van een van hen. Ik citeer een passage die ook meteen het centrale thema van het boek beschrijft: ‘Je zus Patricia, niet vies van provocatie, kon het niet laten op te merken dat ze niet kon wachten tot haar, en dus ook jouw moeder dood zou zijn. Je weet nog dat je dacht: dat kun je niet zeggen, Patries.’

  Deze vertelvorm kom je niet zo vaak tegen, en ik moest er even aan wennen. Maar heel snel, namelijk al op de volgende pagina, komt een andere vriendin aan het woord, en zij wordt beschreven in de ik-vorm. Ik denk dat ik deze overgang bij mijn eerste leespoging compleet heb gemist… dit is kennelijk een boek waarbij je alert moet blijven! We zijn nog niet eens klaar met het tweede hoofdstuk en ik heb al zes vriendinnen genoteerd, drie partners en wat statussen van al dan niet overleden moeders. Ik ben blij met mijn notitieblok.

  Het notitieboekje helpt
  Na een paar hoofdstukken heb ik de slag van het lezen te pakken en heeft het boek mij te pakken! Ik wil weten hoe het afloopt, hoe de verschillende verhaallijnen zich ontwikkelen en of het Hanny zal lukken om dat allemaal logisch, geloofwaardig en hopelijk ook een beetje verrassend tot een einde te brengen. En ik kan je vertellen: dat is haar gelukt. Ik sloot het boek met een voldaan gevoel en met de constatering dat ik nóg beter op had moeten letten…

  De levensfase van 50+
  Als je uit Oudewater komt of die omgeving kent (Hekendorp, Reeuwijk, Gouda) is het extra leuk om dit boek te lezen. Maar dit boek is absoluut voor iedereen interessant die zich kan herkennen in levenslange vriendschappen en de levensfase waarin 50+ vrouwen verkeren: de periode in je leven waarin ouders zorg nodig hebben of overlijden, waarin kinderen opgroeien. De periode waarin levens vaak compleet veranderen omdat de manier waarop je jezelf tot nu toe gered hebt, opeens niet meer werkt. Zoals alles met de mantel der liefde bedekken, of jezelf verwaarlozen. Of geheimen bewaren...

  Cover, flaptekst, binnenwerk
  De omslag is mooi vormgegeven. Professionele fotografie die exact de sfeer van het boek weergeeft. De flaptekst opent met ‘Ik kan niet wachten tot mijn moeder dood is.’ Dat is een prikkelende zin die mij verleidt om verder te lezen. ‘Wat eerder een onschuldige opmerking lijkt, blijkt een splijtzwam in een jarenlange vriendschap. In Grenslijn volgen we zes vrouwen die zichzelf en elkaar opnieuw moeten definiëren.’

  Op de achterflap staat tevens een mooie portretfoto van Hanny, met een korte bio. Mooi gedaan en wat mij betreft helemaal volgens de regels van de kunst. Ik had ook niets anders verwacht, aangezien Hanny behalve auteur ook uitgever en schrijfcoach is. Ook het binnenwerk is netjes opgemaakt; ik heb maar één foutje in de opmaak gezien (een deel van een hoofdstuktitel, als een weeskind eenzaam onderaan de pagina).

  Het proces van schrijven
  Wat ik erg leuk vind, is het dankwoord achterin het boek, waarin Hanny kort het proces beschrijft van de totstandkoming van dit boek. Dat zijn de dingen waar ik zelf altijd heel nieuwsgierig naar ben.

  Hanny besloot kort na het overlijden van haar eigen moeder om naar de Schrijfacademie te gaan. ‘Ik had nooit de ambitie om zelf een boek te publiceren. Het ontstond.'

  Doelgroep
  Met mijn leeftijd (50+) behoor ik tot de lezersdoelgroep van dit boek. Mijn dochter zal het niet snel oppakken: twintigers zijn over het algemeen niet zo geïnteresseerd in de verhalen over 50-plussers. Mijn eigen moeder leest erg graag en zou dit boek best leuk kunnen vinden. Toch heeft ze het nog niet gelezen omdat ze de eerste zin op de achterflap zo negatief vond. Dus precies dezelfde zin die mij nieuwsgierig maakte en die ervoor zorgde dat ik de rest van de omslag ging lezen en daarna het hele boek, zorgde er bij haar voor dat ze dat niet deed en er dus ook niet achter kon komen dat de kwestie iets genuanceerder ligt dan de openingszin suggereert.

  Ook jouw verhalen verdienen een plek
  Heel bijzonder aan dit boek vind ik de manier waarop Hanny de wisselingen in vertelperspectief laat bijdragen aan de inhoud van het verhaal. En wat ik grappig vond, is om te zien hoe Hanny zichzelf als het ware heeft opgesplitst in meerdere romanpersonages. Er is bijvoorbeeld een coach, een tekstschrijver en iemand die in de HR werkt. Zo kun je als auteur fictie schrijven en toch dicht bij jezelf blijven, wat meestal goed werkt.

  Hanny, lieve vriendin, ik heb je boek met heel veel plezier gelezen en ik hoop dat er nog meer zullen volgen. Ik weet hoe bescheiden je bent en dat je liever als ghostwriter, schrijfcoach of uitgever bijdraagt aan de verhalen van anderen, maar jouw eigen verhalen verdienen ook een plek.

  https://www.hebban.nl/recensie/loes-vork-over-grenslijn


 • Rachel Krijgsma

  Wat een goed en mooi boek heb jij geschreven. Ik heb het vandaag in het zonnetje in een ruk uitgelezen. ☀️
  De verhoudingen tussen vrienden/vriendinnen, de Coronatijd echt heel mooi beschreven!


 • Beppie Vermeulen

  Wat een super leuk boek en herkenbaar hoe het kan gaan onder een clubje vriendinnen. Knap van de schrijfster hoe ze diverse personages beschrijft en wat voor invloed dit heeft onderling. Een echte aanrader voor een heerlijk paar uurtjes leesplezier.


 • Marleen

  Aanrader hoor! In het vliegtuig in één keer Grenslijn uitgelezen, de vlucht was hierdoor zo voorbij 😃


 • Brenda

  Een mooi, herkenbaar boek. De eerste (korte) hoofdstukken vond ik wat lastig lezen door het gebruik van veel korte zinnen. Dat wende echter al snel en het werd ook minder. Verder lees het gemakkelijk weg, geen overbodige moeilijke woorden etc.
  Wat me vooral aansprak, is het gevoel dat het over mij en mijn vriendinnen gaat. Over de combinatie van een eigen leven zoeken, proberen te genieten ondanks de problemen van jezelf en anderen, en mantelzorg naast gezin en werk.
  Zeker lezen!


 • Gonda Schalij

  Review op Facebookgroep Kobo Plus:

  Met heel veel plezier gelezen! In no time leerde ik de karakters in het boek kennen, door de vorm waarin het geschreven is: een raamvertelling. Korte hoofdstukken, wisselende point of views. Het boek speelt zich voornamelijk af in Gouda en Oudewater, waar ook de schrijfster Hanny Schoonderwoerd woont en vandaan komt. Bestaande locaties, die ik zelf ook goed ken. Dat maakt het boek des te leuker! Heel veel herkenbare situaties, maar een verrassend plot. Het leest als een trein. Je wil het niet wegleggen, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat je het uit hebt 🙃
  Ik zou zeggen: lees het zelf!


 • Anita Slootjes

  Heerlijk boek Hanny! Veel herkenning, Het begin was even goed opletten met de verschillende personages. Maar eenmaal stukje verder kon ik niet meer stoppen en dus helemaal uitgelezen! Leuk ook dat het in onze omgeving afspeelt. Trots op jou, ik kijk al uit naar je volgende boek!


 • Elke Smit

  Wat een fantastisch boek! Al vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Geboren en getogen in Oudewater, was er aan het begin vooral veel herkenning. Heerlijk om door de hoofdpersonen van het boek, ook een beetje terug te gaan in je eigen herinneringen. Naarmate het boek vorderde, kon ik helemaal niet meer stoppen. Spannend en meeslepend!


 • Manfred

  Wat een debuut! En wat een talent! Vlot geschreven. Bijzondere stijl met veel wisselingen tussen de karakters. In het begin wel wennen, maar als je doorleest wen je aan de snelle wisselingen en wendingen. En heel leuk alle herkenbaarheden uit Oudewater en Gouda. Zie uit naar het volgende boek!


 • Dirk

  Een heerlijk verhaal. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Voor mij een nieuwe wereld die opgaat en treffend wordt beschreven. Er zit vaart in het verhaal, je krijgt 6 inkijkjes in een, voor mij als man, onbekende wereld. Tegelijk geeft de lokale setting een extra dimensie. Ik kijk uit naar een vervolg, bijvoorbeeld over een vrouw die de wijde wereld intrekt...


 • Els

  Het allerleukste van Grenslijn vond ik de grote herkenbaarheid in plaats en tijd. Die gebeurtenissen in en rond Gouda, ik kende al die plekken! En de besognes van de coronatijd met zijn restricties, die zijn zo herkenbaar!
  Ik ken je eigenlijk beter als een zeer deskundige, betrokken en creatieve schrijfcoach, Hanny. Nu dan een boek, superleuk!


 • Chantal Verschraagen

  Echt een super leuk boek! Leest lekker weg, grappig ook hoe ik sommige dingen dan herken omdat je ook veel vanuit je eigen ervaring gebruikt. Van te voren weet je niet wat je kunt verwachten dus die twist van wat die Lisa allemaal doet en hoe dat die groep beïnvloed... Super leuk, daardoor wil je meer lezen. Als ik mezelf de tijd had gegund had ik m in 1 ruk uitgelezen! Kijk uit naar het volgende boek!


 • Gonnie Rond

  Heerlijk boek waarin je wilt blijven lezen. In het begint vond ik het even lastig om
  alle personages uit elkaar te houden maar als je dat eenmaal weet wil je steeds snel verder lezen. De spanning wordt goed opgebouwd. In veel van de personages vond ik wel iets van herkenning. Het feit dat het zich de omgeving van Gouda en Oudewater afspeelde maakte het extra leuk omdat je de besproken plaatsen vaak herkent. De korte hoofdstukjes vond ik prettig lezen. Zeker een aanrader. Super debuut Hanny.


 • Cor Gogelein

  Ik heb er expres heeel lang over gedaan want van dit verhaal wil je liefst in één keer lezen zo spannend en zo rijk. En juist ervan genieten, van alles wat er zich afspeelt... Het kostte wat moeite én het is gelukt !

  Reteknap geschreven Hanny!!! Ben zwaar onder de indruk! Hoe alles is opgebouwd, hoe de verhaallijnen lopen en ook hoe je van de ene in de andere verassing valt. En dat je als lezer al dingen weet en alleen nog niet hoe het dan verder loopt....

  Het is zo 'dichtbij', dit verhaal en niet alleen door de setting in Gouda en Oudewater maar vooral ook door hoe iedereen is.

  Echt Top gedaan!
  Lieve groeten Cornelie


 • Nicoline de Bas

  Het boek leest heerlijk weg. In het begin moest ik er wel een beetje in komen. Wie was wie ook alweer? Maar voor ik het wist zat ik helemaal in het verhaal. Voor mij en ik denk voor veel vrouwen van mijn en ook Hanny’s leeftijd veel herkenning. Dingen die je vroeger deed, drankjes die je dronk, muziek waar je op danste. Heerlijk even wegzwijmelen naar lang vervlogen tijden. Ook herkende ik diverse persoonlijkheden vanuit mijn eigen omgeving. Het is op zo’n manier geschreven dat het net is alsof je er zelf bij bent, alsof je deel uitmaakt van het verhaal. Ook wordt je meegezogen in de personages: de ene keer “ben” je Toke, de andere keer Patricia of Lisa. Tegelijkertijd is het een spannend verhaal. Je wil steeds verder lezen. Hoe gaat het aflopen? Heel goed gedaan. Ik ben erg benieuwd naar je volgende boek Hanny! Maar eerst even bijkomen van alle drukte xx liefs, Nicoline


 • Prescilla Jeurink

  Na 'Het verborgen meisje' van Lily Monori van Dijken te hebben gelezen, heb ik jouw boek 'Grenslijn' in 3 dagen uitgelezen. Wat een heerlijke tijdsbesteding op deze grijze dagen! Even wegkruipen in het leven van een groep vrouwen. Ondertussen geregeld wegglijdend in mijn eigen gedachtenstroom door delen van herkenning, of delen waarbij ik me afvroeg hoe ik in die situatie zou reageren. Hoe fijn zou het zijn om zo nu en dan in het echt ook even uit te kunnen zoemen en te zien welk kruisje ieder huisje heeft. Zou dat leiden tot iets meer begrip voor een ieders keuzes, bewust of onbewust? Bedankt voor deze ervaring Hanny, het was een fijne invulling van deze dagen tussen kerst & Oud en Nieuw! Ik wens je het beste voor 2022!


 • Marianne Edeling

  Grenslijn: wat een geweldig verhaal. De verschillende personages en de relaties tussen de vrouwen onderling vind ik leuk om te lezen en zo af en toe ook herkenbaar. Ik heb het met veel plezier gelezen, het leest lekker weg. Een aanrader!


 • Jenny

  Het boek is uit.
  Mooi boek, goed einde. Heerlijk en makkelijk leesbaar. Als je er éénmaal in zit wil je wel blijven lezen.
  Mijn man gaat als hij zijn andere boek uit heeft het ook lezen.
  Ik laat je ook weten wat hij er van vindt.


 • Marcella

  Ik heb je boek met heel veel plezier gelezen! Een leuk en mooi verhaal. Fijne schrijfstijl. Bijzonder hoe je het hebt geschreven vanuit de verschilende personages. Dat maakt dat ik steeds dacht: nog één hoofdstuk lezen. Relaties tussen vrouwen onderling, de rollen binnen vriendschappen, moeder-dochterrelatie en de fysieke en geestelijke overgang als 50+-er. Universeel en herkenbaar. Ik kijk uit naar je volgende boek.


 • Jeannette Schouten

  Ik vond het echt een mooi boek , heerlijk even erin verdwijnen, personages mooi uitgediept..
  Hanny kan echt trots zijn op deze eerste roman !


 • Petra

  Uit! Het boek Grenslijn is uit.
  Ooit las ik dat je dat bij een kind nooit moet zeggen als het boek uit is. Dan is het zo abrupt afgelopen en zwijmel je niet even verder. Dus mijn boek is niet "uit" maar het verhaal is verteld 😇
  Ik lag/hing/zat met een gebroken rugwervel op de bank dus wat een tijd had ik om het te lezen. En wat heb ik er van genoten. In het begin natuurlijk zoeken wie de personages ook alweer waren maar zo makkelijk met die namen boven elk nieuw hoofdstuk!
  En halverwege denken zou ze er nou mee wegkomen😜
  Boven op m'n nachtkastje de 7 Zussen en overdag beneden de 6 vriendinnen.
  Lieve Hanny ik kan niet wachten op je 2e boek!
  Liefs Petra


 • Angela van den Berg

  Het boek bijna in 1 adem uitgelezen. Als jarenlange vriendin van de schrijfster een feest van herkenning in de locaties en situaties. Ik vond het persoonlijk ook heel leuk om me af te vragen wie of wat de inspiratiebron is geweest voor bepaalde karaktereigenschappen. Knap gedaan Hanny!


 • Yvette Clayton


  Het boek is als de schrijfster: een stille water!


 • Arda de Groot

  In het begin lastig de personen uit elkaar te houden. Wie was ook alweer wie. Maar was al gauw geen probleem meer door de duidelijke beschrijving van de karakters en omstandigheden.

  Spanning wordt langzaam en vaardig opgebouwd, houdt je in zijn greep.
  Prettige, toegankelijke schrijfstijl. Duidelijke uitleg van situaties en mooie invoelbare omschrijvingen van emoties.

  Leuk dat het verhaal in deze regio speelt! Die herkenbaarheid! En verbazingwekkend actueel, het eerste boek dat ik lees met corona erin.

  Tijdsbeeld: je schreef mee als het ware met wat zich daadwerkelijk afspeelde in het nieuws. Maar ook, vermoed ik, met wat zich in je privé voordeed. Al gaf je de dingen in het boek een andere draai natuurlijk.

  Het zou allemaal echt gebeurd kunnen zijn!
  Ik ben echt onder de indruk Hanny! Mijn complimenten.
  Liefs,
  Arda


 • Cora Kornaat

  Grenslijn is een boek waarin je wilt blijven lezen! Zet mij maar alvast op de pre-order lijst voor je volgende boek!


 • Else Smit

  Wat een heerlijk boek. Ik kon niet stoppen met lezen. Geschreven vanuit het oogpunt van een vriendinnengroep, die elkaar al jaren kennen. Heel herkenbaar. En zo leuk dat het zich afspeelt in Oudwater en Gouda. Heb ervan genoten.