Het verborgen meisje
Lily Monori van Dijken

softcover: 26,95
e-book: 12,50
bestellen

ISBN: 9789083020167

"Dit boek is een ode aan veerkracht en verbinding, een geschenk voor pleegouders. En een hart onder de riem van pleegkinderen die de worstelingen op hun pad nog voor de boeg hebben."

John Goessens
Pleegzorg Nederland

Lily komt als vierjarige meisje als pleegkind in het liefdevolle gezin Van Dijken. Haar biologische moeder laat haar daar plompverloren achter.
Terugkijken, daar doet ze niet aan. Ze heeft het, als Surinaams meisje goed bij haar blanke pleeggezin. Totdat er een moment in haar leven komt dat het verleden haar inhaalt. Dapper gaat ze de confrontatie aan. Waarom heeft haar moeder haar nooit meer opgehaald? Wat deed de dood van haar broertje Serghino met haar? Welke rol speelde haar biologische familie en vader? Wat heeft dat voor gevolgen gehad voor haar leven?

Het verborgen meisje is de autobiografie van Lily Monori van Dijken. Een aangrijpende, prachtige geschiedenis. Ze vertelt niet alleen haar verhaal, maar grijpt je ook bij de keel met haar prachtige, toegankelijke gedichten.


Karin Bloemen, zangeres en pleegouder:

"Het verhaal van Lily is pijnlijk en mooi tegelijk. Gelukkig heeft ze liefde gevoeld en is ze gezien door haar pleegouders. En tegelijkertijd is de pijn van het gemis van haar eigen moeder en het verlies van haar grootouders een groot trauma en vult dat haar met verdriet. Er is machteloosheid. De zoektocht naar wie je dan wel bent gaat natuurlijk door. Ik voelde het en ik voel met haar mee. Mooi beschreven, met respect voor de mensen die haar hebben geholpen en met moed en kracht om het op te schrijven. Hopelijk helpt het anderen te begrijpen en in te zien dat alles wat een mens meemaakt, hoe jong ook, gevolgen heeft die soms een leven lang meegaan."

Reviews

We zijn benieuwd wat jij van dit boek vindt. Vul je naam en mailadres in en geef je review. Goed om te weten: door je review te plaatsen, geef je ons toestemming deze ook te delen op social media.


 • Peter Vermeulen

  Vorige week las ik 'Het verborgen meisje' van Lily Monori van Dijken. Wat een knap geschreven levensverhaal. Lily schrijft over haar jeugd in een pleeggezin (wat voor haar steeds heeft gevoeld als eigen familie). Ze neemt je mee in haar zoektocht naar haar biologische familie en vult de verloren puzzelstukjes in van haar (vroege) jeugd. Indrukwekkend hoe Lily en ook haar pleegouders open en kwetsbaar zo'n belangrijk deel van hun leven delen. Je voelt de pijn en worsteling, maar ook de veerkracht en hoop. Ik kan me voorstellen dat het steunend kan zijn voor jongeren in een vergelijkbare situaties. Het boek geeft ook een verrijkend perspectief en ervaringsverhaal voor iedereen die werkt met (pleeg)kinderen en gezinnen. Maar bovenal een aangrijpend en mooi boek om te lezen. Dankjewel Lily voor je mooie verhaal!


 • Letty Havinga

  Hoe kan je een kind breken? En hoe kan je als pleeggezin onvoorwaardelijk van een kind houden? Wat een sterk kind was jij, Lily. Te flink, dat wel. Maar het was je redding. Mooi dat je het evenwicht tussen kracht en kwetsbaarheid hebt gevonden en je deze ellende, waar eigenlijk niemand doorheen zou moeten gaan, toch hebt kunnen gebruiken om te groeien. Je bent een topper, je boek is prachtig en pijnlijk tegelijk. Ode aan de pleegzorg én vooral ook aan jezelf.


 • Eline

  Aangrijpend en ontroerend. Lily schrijft beeldend en poëtisch. Ze neemt je mee in haar bewogen leven en dat laat je niet meer los. Het verhaal is lang bij me blijven hangen. Ik heb nog meer bewondering gekregen voor haar kwetsbaarheid en kracht.


 • Hanny Schoonderwoerd

  Als uitgever natuurlijk niet onbevooroordeeld, maar wil toch wat woorden kwijt.
  Een boek, uit het hart geschreven. Heel kwetsbaar, heel indringend, krachtig en een voorbeeld van een boek dat iedereen móet lezen omdat het ook zorgt voor meer begrip. Niet iedereen maakt een goede start in het leven en dat heeft gevolgen. Prachtig om te lezen.


 • Ria Overgoor

  Lily. Ik heb met veel leesplezier je boek gelezen. Het was van begin tot eind boeiend en vaak ontroerend. De woordkeus en zinsopbouw vond ik prachtig. Ga zo door. Het verhaal van de boom heb ik twee keer gelezen. Het proces van hechten en loslaten. Ik zag het kleine meisje voor me die met haar broertje opgesloten was op het zolderkamertje. Ook voelde ik de liefde voor je pleegouders en je prestatiedrang. Ik hoop in de toekomst meer van je te lezen. Groetjes Ria Overgoor


 • Yvon Overgoor

  Prachtig boek Lily neemt je mee in haar belevenis wereld! Mooie gedichten en metaforen. Een aanrader om te lezen.


 • Esther Nijmeijer-Kooijman

  Heel mooi en indringend boek, heb het in een keer uitgelezen. Lily neemt je via haar schrijven mee in haar 'wereld' met veel gevoel en kwetsbaarheid. Veel bewondering voor.