September aan het meer
Marieke van Willigen

hardcover: 15,-
bestellen

ISBN: 9789083243917

Iza is tegen wil en dank een geliefde bekendheid in Nederland. Om zich heen heeft ze een vaste groep van twaalf vertrouwelingen. Omdat de liefde van het publiek voor Iza gevaarlijke vormen begint aan te nemen, besluit Iza de mensenmassa te ontvluchten door alleen in het meer te gaan zwemmen.
Wat er daarna gebeurt, tart ieder voorstellingsvermogen, zelfs dat van Iza's tegendraadse zusje Claire.

Een magisch-realistische novelle over vertrouwen, (on) geloof en verbinding die zelfs de natuurwetten overschrijdt. Misschien wel waar gebeurd.


Narratief journalist en docent journalistiek Marieke van Willigen schrijft onder andere voor Trouw, Groene Amsterdammer en PUP. Zij studeerde Nederlands en filosofie. In het verhaal September aan het meer belicht zij de universele kracht van het archetype messias.

Reviews

We zijn benieuwd wat jij van dit boek vindt. Vul je naam en mailadres in en geef je review. Goed om te weten: door je review te plaatsen, geef je ons toestemming deze ook te delen op social media.


 • Trea Scholten

  Deze novelle is een mooie start van mijn zondag. Over Iza en haar twaalf vriendinnen. Marieke van Willigen schreef een modern bijbelverhaal: wat als Jezus en zijn discipelen vrouwen waren en het bijbelverhaal zich in de huidige tijd zou afspelen? Een gewaagd experiment over vertrouwen, geloof en ongeloof,


 • Rosalie Manderscheid

  Op Hebban:

  September aan het Meer is, net zoals de bijbel zelf, bijzonder omdat het verhaal vooral verteld wordt vanuit het perspectief van de sidekick(s) en niet dat van de grote hoofdpersoon.
  Maud moet als onderdeel van een hechte vriendinnengroep dealen met de consequenties als één van hun, Iza, een bekendheid krijgt die het voorstellingsvermogen voorbij gaat.
  In de dynamiek die ontstaat vervagen de grenzen tussen vriendin, assistent, leraar, leerling, leider en volger. Kunnen we ons ego loslaten en meegroeien, als onze naasten plotseling verblindend opbloeien?
  Van Willigen hergebruikt de blauwdruk van het verhaal van Jezus om de magie erachter bloot te leggen. In het poëtische decor van een warme, slepende septemberavond, word je verleid in bijbelse gebeurtenissen te geloven zoals ze nu zouden kunnen gebeuren. En zoals Florence and the Machine zingt in het lied Choreo Mania:

  You said that rock and roll is dead
  But is that just because it has not been
  Resurrected in your image?
  Like if Jesus came back
  But in a beautiful dress
  And all the evangelicals were like
  "Oh, yes"

  Zowel een liefdesbrief aan vrouwelijke vriendschappen als de krachten die de vrouw overstijgen, biedt deze novelle evenveel herkenning als verwondering.
  Doordat het potentieel van het concept zich voorbij de 61 pagina’s uitstrekt voelt het einde misschien iets te snel, maar het smaakt in elk geval naar meer. Meer September aan het Meer!