September aan het meer
Marieke van Willigen

hardcover: 15,-
bestellen

ISBN: 9789083243917

Iza is tegen wil en dank een geliefde bekendheid in Nederland. Om zich heen heeft ze een vaste groep van twaalf vertrouwelingen. Omdat de liefde van het publiek voor Iza gevaarlijke vormen begint aan te nemen, besluit Iza de mensenmassa te ontvluchten door alleen in het meer te gaan zwemmen.
Wat er daarna gebeurt, tart ieder voorstellingsvermogen, zelfs dat van Iza's tegendraadse zusje Claire.

Een magisch-realistische novelle over vertrouwen, (on) geloof en verbinding die zelfs de natuurwetten overschrijdt. Misschien wel waar gebeurd.


Narratief journalist en docent journalistiek Marieke van Willigen schrijft onder andere voor Trouw, Groene Amsterdammer en PUP. Zij studeerde Nederlands en filosofie. In het verhaal September aan het meer belicht zij de universele kracht van het archetype messias.

Reviews

We zijn benieuwd wat jij van dit boek vindt. Vul je naam en mailadres in en geef je review. Goed om te weten: door je review te plaatsen, geef je ons toestemming deze ook te delen op social media.


 • Cor Wagenaar

  Marieke van Willigen – September aan het Meer
  Onder inspiratie van een citaat van Soren Kierkegaard: Als je wilt weten hoe je je tot Jezus verhoudt, moet je hem overhevelen naar deze tijd, schreef Marieke van Willigen een interessant verhaal waar Jezus is gesitueerd in onze tijd en in het lichaam van een vrouw die net als hem wonderen verricht, en die ook met haar stem psychiatrische patiënten heelt, die vrouwen als volgelingen heeft, en in een boot op het meer op water loopt met Petrus die nu een opstandig Pubermeisje is die haar tegemoet snelt.
  Het is een sfeervolle beschrijving van hedendaagse mensen in een esoterisch verhaal dat het verleden actualiseert naar het heden. Iza zo heet nu Jezus maakt ook gedichten, een daarvan gaat ze zingen op het podium waar ze iedereen mee betovert. Ze moet ook door haar manager op een gegeven moment tegen het publiek beschermd worden als ze een genezing heeft verricht en iedereen haar wil aanraken. Het verhaal eindigt met de bekende bootscene op het meer.
  Een klein juweeltje om te lezen en laat je weer heel anders nadenken over het verhaal….
  fragmentje van het gedicht:
  ….Zachtmoedigheid en vrede
  Sla me maar, het raakt me niet
  Maak liever het verschil
  Zachtmoedig, vredig
  De Bloemen van het leven


 • Trea Scholten

  Deze novelle is een mooie start van mijn zondag. Over Iza en haar twaalf vriendinnen. Marieke van Willigen schreef een modern bijbelverhaal: wat als Jezus en zijn discipelen vrouwen waren en het bijbelverhaal zich in de huidige tijd zou afspelen? Een gewaagd experiment over vertrouwen, geloof en ongeloof,


 • Rosalie Manderscheid

  Op Hebban:

  September aan het Meer is, net zoals de bijbel zelf, bijzonder omdat het verhaal vooral verteld wordt vanuit het perspectief van de sidekick(s) en niet dat van de grote hoofdpersoon.
  Maud moet als onderdeel van een hechte vriendinnengroep dealen met de consequenties als één van hun, Iza, een bekendheid krijgt die het voorstellingsvermogen voorbij gaat.
  In de dynamiek die ontstaat vervagen de grenzen tussen vriendin, assistent, leraar, leerling, leider en volger. Kunnen we ons ego loslaten en meegroeien, als onze naasten plotseling verblindend opbloeien?
  Van Willigen hergebruikt de blauwdruk van het verhaal van Jezus om de magie erachter bloot te leggen. In het poëtische decor van een warme, slepende septemberavond, word je verleid in bijbelse gebeurtenissen te geloven zoals ze nu zouden kunnen gebeuren. En zoals Florence and the Machine zingt in het lied Choreo Mania:

  You said that rock and roll is dead
  But is that just because it has not been
  Resurrected in your image?
  Like if Jesus came back
  But in a beautiful dress
  And all the evangelicals were like
  "Oh, yes"

  Zowel een liefdesbrief aan vrouwelijke vriendschappen als de krachten die de vrouw overstijgen, biedt deze novelle evenveel herkenning als verwondering.
  Doordat het potentieel van het concept zich voorbij de 61 pagina’s uitstrekt voelt het einde misschien iets te snel, maar het smaakt in elk geval naar meer. Meer September aan het Meer!